Тенденции в сватбената декорация 2020

ное. 1, 2019

Снимкa: dionnekrausphotography.com

Това, което можем да откроим като обща тенденция е стремежът към индивидуалност, характерност и неповторимост във всеки аспект на декорацията. Бъдещите булки вече не искат да се асоциират с нещо правено и видяно. Те имат нужда да се почувстват новатори, да са смели. Готови са да дадат израз на модерни и нетипични за сватбените тържества акценти и посоки.

Неповторимостта на празника е важна и за да бъдат гостите щастливи и да не преживяват поредното лятно дежа вю. При срещите ни с двойки виждаме, че те са много по-склонни да избират модерни, съвременни тържества със специфична атмосфера и настроение, отколкото да се водят от цветове и теми. Детайлите придобиват все по-голяма сила и значение.

Снимкa: kehayov.com / Декорация: Studio Dada

В последните години, благодарение на социалните мрежи имаме възможност да видим необятно море от възможности по отношение на декорация, локации, сватбени рокли и всичко, свързано с този важен момент.

Снимкa: Alex Orange Photography / Декорация: Studio Dada

От гледна точка на локации, се търсят нестандартни места със собствен дух и атмосфера. В градска среда това може да са стари фабрики (помещения в индустриален стил), покриви на сгради, модерни галерийни пространства, реставрирани къщи и резиденции. Сред природата – величествените гледки на планини или езерата въздействат като необятен декор. Мирисът на иглолистна гора, топлината на дървото… Всички тези елементи носят неповторима атмосфера и въздействие върху всички участници в празника.

Снимки: instagram.com/jenivabkk / stylemepretty.com / stylemepretty.com

Като тенденция при украсяване на външни локации, се затвърждава разточителното използване на светлини. Разнообразие от полилеи, свещници, гирлянди от светлини изпълват пространството. Използването на дивани, кресла, килими и други интериорни мебели и аксесоари навън – в градина или местност – създава специфична атмосфера на уют и индивидуалност.

Аранжирането на различни кътове продължава да бъде работещ инструмент за доставяне на незабравими емоции на гостите. Тенденциите във фотодекорите минават през стени от балони, паравани от зелени растения, огромни принтове, цветни пространства и не на последно място възможностите на самата среда, които също могат да се интегрират в един фотодекор.

Снимки: homydepot.com / stylemepretty.com

Устойчив подход

Усилено се търсят варианти да се намали вредното влияние върху околната среда. Като започнем от изпзолване на рециклирани хартии за поканите и печатните материали и стигнем до избор на кетъринг компании, които използват локални и органични продукти. Дарения за разнообразни каузи вместо подаръци и цветя са другата посока, в която се развива този подход, а едно от популярните предложения за подарък на гостите са формите със семена, които всеки може да засее след празника.

Все повече двойки предпочитат да наемат флористи, които работят с местни сезонни цветя, диви цветя и треви, както и сухи цветя. Цветята се движат в линията на небрежни, естествени букети със свободен силует. Всички бъдещи булки искат да получат характерни букети, изработени с внимание и мисъл за тях. Често избират специфични цветя, дори предлагат сред цветята да се аранжират лични предмети, които имат значения за тях.

Тенденция при композирането на цветята е комбинирането на тотално различни по форма и обем цветя, подредени в хармонични композиции, напомнящи изящното изкуството икебана или живи скулптурни форми.

Снимки: onefabday.com / Alex Orange Photography / Букет: Studio Dada

Треви и сушени цветя

Неутралните тонове и разнообразни форми на сухите цветя и треви придават на сватбената декорация специфична атмосфера и топлина. Често основния герой са цветновете на Кортадерията или така известната Пампаска трева. Това растение, с разнообразните си размери, може да създаде впечатляващи декори.

Снимкa: juliaandevita.com

Нетрадиционни цветове и детайли

Очаквайте и смели цветове. Докато през 2019 най-предпочитаните цветове бяха опушени, телесни, пастелни светли тонове, през 2020 се очакват ярки и наситени нюанси на розово, магента и корал. Нетрадиционните, дори еклектични цветови комбинация също ще оставят следа в предстоящите сватбени декорации. Черни нюанси при розите се прокрадват сред светлите тонове на градински рози, сухи цветя и орхидеи и създават неповторим контраст и усещане за присъсътвие.

Използването на плодове сред цветята, особено лимони и други цитруси ще освежи и придаде весел характер на много тържества.

От гледна точка на пространството цветните декорации изпълзяват извън масите, спускат се от тавана, извират от пода и създават усещане за разкош и приказност.

Сватби с акцент зеленина

Много младоженци избират декорации в които доминират зелените растения – от една страна заради възможността за нетрадиционнен подход при оформлението на композициите и от друга, заради свежата и жива атмосфера, която създават разнообразните листни зеленини и нетипични зелени растения.

Снимки: snippetandink.com / nouba.com / ruffledblog

Минимализмъм в декорацията е друга тенденция, която ще видим да се развива през 2020. В композициите участват единични стръкове цветя с характерни форми и цветове – като започнем от величествените протеи, преминем през усмихнатите слъчогледи и стигнем до лекотата на фрезиите, скабиосата и декоративния грах.

Снимкa: ruffledblog.com

Пътеките, които водят към мястото на ритуала са един от елементите, на които се обръща специално внимание. Ограждането на пътеката с впечатляващи линии от диви цветя и треви, „изникнали“ направо от земята, създава невероятна атмосфера и усещане, че преминавате през цветна поляна.

Снимка: greenweddingshoes.com

Ако някой от тези тенденции съвпада с вашия стил и ви вдъхновява, чудесно! Във всеки случай не ги намирайте за задължителни в търсене на визия за вашата сватба. Както споменахме в началото, най-важното е изборът, който ще направите да ви носи радост и удовлетворение.