Сватбени покани – тенденции за 2020

ное. 25, 2019

Ако ви предстои сватба през 2020 г., сега е моментът да започнете да събирате идеи и обмисляте визията на събитието. В началото винаги стои изборът и изработката на покани. Интернет изобилства от впечатляващи примери на сватбени украси и магични локации, разпалващи въображението на бъдещите младоженци. Не по-малко впечатляващи са поканите, обмислени и изработени с вкус до последния детайл. За нас, като професионалисти, е радост, че все повече млади двойки и в България оценяват и търсят качествения дизайн и добре изработените, персонализирани покани, каквито ние можем да предложим.

Поканата освен, че носи информация, с цялостното си въздействие подсказва и стила на тържеството, затова при изработката е важен всеки елемент. Ние обръщаме особено внимание за детайлите – чрез тях показваме уважението си към вас и гостите ви. Можете да избирате различни видове хартии, шрифтове и техники на изпълнение; възможност за специфичен, ефектен печат с мастила с металиков ефект или фолио; изработка на акрилни покани; различни довършителни елементи, които придават акцент и стил на поканите ви, като восъчният печат, например. Всичко това ви дава възмоност да получите наистина впечатляващ краен продукт, чрез който да покажете лично отношение към гостите си. Ако все пак бюджетът не ви позволява да се развихрите, може да постигнем този ефект с добре изпълнен дизайн по ваше задание и подходящ избор на хартия.

Зелена вълна

Така популярната зелена тема в украсите и поканите през 2019, остава водеща и в тенденциите за 2020. Елегантно съчетание на фини флорални елементи – контурни, акварелни или стилизирани клонки, силуети на гора или дървета, стръкчета цветя и др., балансираната типография и изчистен дизайн са характерни за този тип покани. Гамата варира от неутралното евкалиптово зелено и маслиново зелено до тъмните нюанси на елхово зеленото, изумруденото и петролено зеленото. Изборът на хартия може да усили нежното усещане при допира до поканата, затова препоръчваме печат върху плътни структурни картони.

Снимки: margoandbees.com / Studio Dada / pirouettepaper.com

Покани с паус

За да придадете изисканост на поканата, може да я комбинирате с детайл от паус, а завършената покана да опаковате в цветен плик, съответстващ на гамата. Паусът носи една специфична нежност заради мъгливия си ефект. Може да присъства като обложка, завиваща цялата покана или като лента, поставена под восъчен печат; да бъде със или без дизайн; или пък самата покана да бъде отпечатана на паус. В дизайна традиционно присъстват флоралните елементи, но ако търсите по-различно и модерно излъчване, може да заложите на артистични, акварелни петна, семпли геометрични форми или елегантна типография.

Покани с восъчен печат

Восъчният печат придава специфична официалност на поканите ви и остава популярен довършителен детайл. Изображението на печата може да съдържа красиво изписани инициали или семпъл флорален мотив. В специализираните сайтове има прекрасни примери за печати в различни цветове и сложни гами. За съжаление в България гамата е доста ограничена. Намират се основно златен и сребърен восък, които са и най-популярни, но често се използва и класическия червен восък. Печатът може да затвори самостоятелно поканата или плика, подобно на примерите с обложки от паус, но може също да се комбинира с елегантно връзване с фин конец, плат или друг детайл.

Снимки: Studio Dada / papiradesign / margoandbees.com

Акрилни покани

В търсене на индивидуален подход, двойките се спират на по-нестандартни носители на информация за своите покани. Акрилът е един от предпочитаните материли в подобни случаи. Прозрачните покани са въздействащи и носят луксозно излъчване. Характерни са с изчистената си, стилна типография и семпли флорални елементи, изпълнени в един цвят. Акрилната покана може да комбинирате с цветен или металиков плик, восъчен печат, жив детайл – като клонче, например и т.н.

Покани с ефектен печат

Топлият печат с фолио и сито печатът с металикови мастила са още един впечатляващ детайл с който можете да придадете тежест на вашите покани. Топлият печат стои добре на всякакъв вид основи. Реално технолоията работи с металикови фолиа, докато сито печата позволява избор от богата цветова палитра. Предимство и за двете техники е, че могат да се печатат върху тъмни и цветни картони, а изборът зависи от излъчването, което искате да постигнете. Прекрасно се съчетават и с абстрактни акварелни основи.

Снимки: margoandbees.com / Studio Dada / GreenMangoKraft

Акварелни петна

Актуални са и дизайните с акварелни петна и разливки. Освен че са много красиви, те напомнят природни елементи и придават неповторимо усещане на визията, заради свободата и лекотата на акварелната техника. Този артистичен вариант може да се изпълни отново в зелената гама, опушено сиво-синьо, тъмно синьо, бургунди, сложни тонове в земна и медна гама. Изобщо палитрата е много богата, стига да имате смелост да избягате от стандартните „сватбени“ цветове. На този тип покани чудесно пасват детайли с топъл печат или елементи с цвят на благородни метали.

Снимки: ohbestdayever.com / Studio Dada / Studio Dada

Покани с пейзажи

Една рисунка може да опише хиляди думи и да разкаже история. Тенденцията отпреди няколко години на покани с рисувани пейзажи и карти или характерни за мястото детайли, продължава да е актуална. Рисунките обикновено имат емоционален характер , свързан с локацията на тържеството и остават мил спомен за гостите, като картичка от романтично пътуване.

Снимки: Studio Dada / Studio Dada / www.writtenwordcalligraphy.com

Покани с нетрадиционна форма

Ако искате да излезете извън рамките на стандартните правоъгълни и квадратни форми, щанцоването и лазерното изрязване позволяват изработката на покани със свободен контур. Тази тенденция отново беше заложена преди няколко години, вдъхновена от природните форми на скъпоценните и полускъпоценни камъни, но и в търсене на по-модерно излъчване, каквото геометричните форми носят. Заоблени или ръбати – вие решавате!

Снимки: swellpress / theknot.com / Studio Dada

Пликове и вложки

Вложките за пликове са един красив, изненадващ, творчески детайл, който може да подсили излъчването на вашите поканите. Пейзаж, флорални текстури, геометрични форми или просто акцентиращ цвят – вложката за плик е като красив аксесоар към облеклото.

Снимки: Studio Dada

Надяваме се, че нашата селекция ще ви бъде полезна в избора на покани, без разбира се да ограничава въображението ви. Независимо от модата и тенденциите, печатните материали е нужно да бъдат съобразени преди всичко с вашите желания, но също и със спецификата на тържеството, локацията, възможностите за изпълнение и не на последно място бюджета, който сте отделили.